Schomblatt'l: Unterschied zwischen den Versionen

Aus Landschaftsgeschichten
Zur Navigation springen Zur Suche springen
K
Zeile 1: Zeile 1:
 
<poem>
 
<poem>
An Nud'ltoag muas ma mit Wossa mocha ,
+
An Nud'ltoag muass ma mit Wossa' mocha',
ausg'woig't und in da Rean ba 200 grad au'bocha .
+
ausg'woi'kt und in da' Reah'n ba 200 Grad au'bocha'.
Friaha hot ma de in Winta oft g'mocht ,
+
Friaha' hot ma de in Winta' oft g'mocht,
das ma's waun vü Oawat woa schau hot g'hobt .
+
dass ma s', waun vü' Oa'wat woa', schau' hot g'hobt.
Mia hot de Schomblatt'l daun brocha  
+
Mia hot de Schornblatt'l daun 'brocha',
fünf moi fünf woan de Breck'l nocha'
+
fünf moi' fünf woa'n de Breck'l nocha'
und hot boi mas braucht hot daun ,
+
und hot, 'boi' ma s' braucht hot daun,
in Soitzwossa 10 Minut'n kocha tau ,
+
in Soi'zwossa' 10 Minut'n kocha' tau',
hot's daun G'schwenkt in Schweinan Schmoitz
+
hot s' daun g'schwenkt in schweinan' Schmoi'z
und g'stockt mit a poa Oa' das a' au'hoit .
+
und g'stockt mit a poa Oa', dass 's a' au'hoi't'.
So woa in a Viert'l Stund a' guat's Ess'n banaund'
+
So woa' in a' Viert'l Stund' a guat's Ess'n banaund',
und ba da Oawat woa ma wieda zaum',
+
und ba da Oa'wat woa' ma wieda' z'saum'.
mit an grean Solot dazua ,
+
Mit an grean' Solot dazua
hot ma za Ess'n grod g'mua !
+
hot ma za Ess'n grod g'mua'!
 +
</poem>
 +
 
 +
== Zusatzinfos ==
 +
* Schornblattl = aus Teig gebackene Fladen, wurde früher auf Vorrat gebacken
 +
* ausg'woi'kt = mit dem Nudelwalker fein gewalkt
 +
* Reah'n = Ofenrohr
 +
* Oa'wat = Arbeit
 +
* 'boi' = sobald
 +
* Schmoi'z = Schmalz
 +
* g'stockt mit Oa' = mit darübergeschlagenen Eiern stocken lassen
 +
* 's a' au'hoi't' = "es auch anhält", es auch sättigt
 +
* g'mua' = genug
 +
 
 +
== Quellen ==
 +
* Hans Pichler, Hofedl
 +
* Bayrischer Rundfunk, 23. September 2016: [https://www.br.de/br-fernsehen/sendungen/zwischen-spessart-und-karwendel/schornbladl-100.html Unbekannte Spezialität - Kennen Sie "Schornbladl"?]
  
Schomblattl      = wurde früher auf Vorrat gebacken
+
[[Kategorie:Mundartgedicht Südliches Waldviertel]]
ausg'woigt      = mit dem Nudelwalker fein gewalkt
 
Rean            = Ofenrohr
 
Schmoitz        = Schmalz
 
g'stockt        = darüberschlagen
 
Oa'              = Eier
 
Oawat            = Arbeit
 
g'mua            = genug
 
</poem>
 

Version vom 19. Februar 2021, 18:20 Uhr

An Nud'ltoag muass ma mit Wossa' mocha',
ausg'woi'kt und in da' Reah'n ba 200 Grad au'bocha'.
Friaha' hot ma de in Winta' oft g'mocht,
dass ma s', waun vü' Oa'wat woa', schau' hot g'hobt.
Mia hot de Schornblatt'l daun 'brocha',
fünf moi' fünf woa'n de Breck'l nocha'
und hot, 'boi' ma s' braucht hot daun,
in Soi'zwossa' 10 Minut'n kocha' tau',
hot s' daun g'schwenkt in schweinan' Schmoi'z
und g'stockt mit a poa Oa', dass 's a' au'hoi't'.
So woa' in a' Viert'l Stund' a guat's Ess'n banaund',
und ba da Oa'wat woa' ma wieda' z'saum'.
Mit an grean' Solot dazua
hot ma za Ess'n grod g'mua'!

Zusatzinfos

  • Schornblattl = aus Teig gebackene Fladen, wurde früher auf Vorrat gebacken
  • ausg'woi'kt = mit dem Nudelwalker fein gewalkt
  • Reah'n = Ofenrohr
  • Oa'wat = Arbeit
  • 'boi' = sobald
  • Schmoi'z = Schmalz
  • g'stockt mit Oa' = mit darübergeschlagenen Eiern stocken lassen
  • 's a' au'hoi't' = "es auch anhält", es auch sättigt
  • g'mua' = genug

Quellen